Το φάκελο «Σύμφωνο Συμβίωσης» για τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια ανοίγει το Nooz.gr, λίγο καιρό μετά την καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων για το θέμα αλλά και την απόσυρση της σχετικής τροπολογίας από την κυβέρνηση.
«Η συμφωνία δύο ενήλικων ετερόφυλων προσώπων με την οποία οργανώνουν τη συμβίωσή τους (σύμφωνο συμβίωσης) καταρτίζεται αυτοπροσώπως με συμβολαιογραφικό έγγραφο». (Ν. 3719/2008, ά.1)
Αυτό το πρώτο άρθρο του νόμου 3719 αποτέλεσε και την αρχή ενός ζητήματος για το οποίο η Ελλάδα - μαζί με την Λιθουανία - θεωρείται στους κόλπους της Ευρώπης η πιο οπισθοδρομική χώρα της Ένωσης που καταπατά τα δικαιώματα των ομόφυλων ζευγαριών.
«Το θέμα είναι να σταματήσουμε να γινόμαστε διεθνώς ρεζίλι», λέει στο nooz.gr ο Γρηγόρης Βαλλιανάτος.
«Πουθενά στον κόσμο, νόμος του κράτους δεν κάνει διαχωρισμό ανάμεσα σε στρέιτ η γκέι» συνεχίζει, υποστηρίζοντας πως στην ουσία το μόνο που ζητείται να αλλάξει η κυβέρνηση από το επίμαχο άρθρο είναι μια λέξη.
Το «ετεροφυλόφιλος».
κ. Βαλλιανάτος ήταν ένας από τους ενάγοντες στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο που επέβαλλε κυρώσεις στη χώρα μας, υποχρεώνοντας το κράτος να καταβάλλει αποζημίωση για καταπάτηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων.
«Το θέμα δεν είναι να πληρώσουν οι φορολογούμενοι πολίτες τις μηνύσεις και τα πρόστιμα. Το θέμα είναι να αντιληφθούμε πως πρέπει να γίνουμε επιτέλους σύγχρονο κράτος», λέει στο nooz.gr ο Μιχάλης Καραγιαννίδης, 38 ετών, ο οποίος συζεί με τον σύντροφο του εδώ και 3 χρόνια.
«Το σύμφωνο συμβίωσης δεν είναι φετίχ. Δεν το θέλουμε από καπρίτσιο, ούτε γιατί είναι μόδα. Μας καλύπτει νομικά σε πολλά ζητήματα, όπως για παράδειγμα σε περίπτωση κοινής συμβίωσης να οριοθετήσουν δύο άνθρωποι τα κοινά περιουσιακά τους στοιχεία», προσθέτει.
Μετά τις κυρώσεις από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, φάνηκε ότι η τροπολογία θα περάσει τελικά και το δικαίωμα στο σύμφωνο συμβίωσης μεταξύ των ομόφυλων ζευγαριών θα γινόταν πραγματικότητα.
«Εμείς καταθέσαμε μια τροπολογία μινιμαλιστική, που έκανε το εξής απλό: αναφερόταν μόνο στη δυνατότητα υπογραφής συμφώνου συμβίωσης από τους ομοφυλόφιλους. Ωστόσο η τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ που ήρθε μαζί με τη δική μας τα ήθελε όλα. Και γάμους και υιοθεσίες, τα πάντα. Ήταν μια τροπολογία, όλα ή τίποτα. Και τότε ξεσηκώθηκαν οι ιερείς και οι ορισμένοι βουλευτές», τονίζει στο nooz ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Γιάννης Πανούσης.
Τότε ήταν που ο μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ απείλησε με... αφορισμούς όσους συμφωνήσουν με την τροπολογία.
Τότε ήταν που και 25 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας πίεσαν να αποσυρθεί γενικά η τροπολογία του συμφώνου συμβίωσης.
Αξίζει να σημειωθεί, πως για τις ανάγκες του ρεπορτάζ επικοινωνήσαμε τόσο με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ, Μάκη Βορίδη, όσο και με την εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ, Αννα Ασημακοπούλου. Και οι δύο αρνήθηκαν να κάνουν την οποιαδήποτε δήλωση για το θέμα.
«Φοβήθηκαν μην χάσουν ψήφους», λέει ορθά κοφτά η Andrea Gilbert, εκπρόσωπος Τύπου του Athens Pride.
«Ξέρετε, όμως, τους νόμους τους φτιάχνει και τους ψηφίζει κυβέρνηση και όχι η κοινωνία. Ο λαϊκισμός δεν είναι και ο καλύτερος νομοθέτης», συμπληρώνει με νόημα.
Εμμέσως, το ίδιο υποστήριξε και ο Γιάννης Πανούσης, λέγοντας: «Σαν άνθρωποι δεν νομίζω ότι το απορρίπτουν. Απλώς υπάρχουν πιέσεις από τους εκάστοτε τοπικούς παράγοντες στις περιφέρειες που εκλέγονται βουλευτές».
Μήπως όμως αυτή η άρνηση των βουλευτών και του κλήρου σημαίνει κάτι για την κοινωνία; Με άλλα λόγια, οι εκπρόσωποι του ελληνικού λαού στη Βουλή αντικατροπτίζονται τις απόψεις της κοινωνίας; Η απάντηση είναι από όλους η ίδια.
«Ο κόσμος δεκάρα δεν δίνει για το αν οι ομοφυλόφιλοι θα μπορούν να υπογράψουν σύμφωνο συμβίωσης. Δεν είναι αυτό το μεγαλύτερο τους πρόβλημα», λέει η κ. Gilbert.
«Μου είναι αδιανόητο να πιστέψω ότι ο κόσμος θα κατέβει στους δρόμους επειδή θα υπάρξει αυτή η τροπολογία. Ο μέσος Έλληνας πια κοιτά την επιβίωση του. Από τη στιγμή που ήρθε και το πρόστιμο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, πιο πολύ τον ενοχλεί το ότι έγινε η χώρα ρεζίλι και ότι θα κληθεί να πληρώσει πρόστιμα από την τσέπη του, παρά το ίδιο το Σύμφωνο».
«Ειλικρινά, αν εξαιρέσεις ρασοφόρους και κυρίες με μεγάλους σταυρούς στο λαιμό, ο υπόλοιπος φυσιολογικός κόσμος είναι υπέρ του Συμφώνου. Βασικά, δεν τον απασχολεί κιόλας.», λέει ο Μ. Καραγιαννίδης.
Από την άλλη μεριά, ο Γ. Πανούσης θέτει μια ενδιαφέρουσα οπτική:
«Το θέμα δεν είναι να είναι έτοιμη η κοινωνία να δεχτεί κάτι τέτοιο. Που είναι έτοιμη, έτσι κι αλλιώς, αλλά για παράδειγμα, παλαιότερα για τα νομοσχέδια για τις αμβλώσεις ήταν έτοιμη; Ή για τη μοιχεία; Το θέμα είναι ότι οι νόμοι αυτοί ψηφίστηκαν. Για το σύμφωνο συμβίωσης δεν νομίζω ότι υπάρχει κοινωνικό ζήτημα. Για την υιοθεσία σε ομόφυλα ζευγάρια, ίσως, αλλά για το σύμφωνο όχι».
«Έτσι κι αλλιώς, δεν συζητάμε, ούτε για γάμους, ούτε για υιοθεσίες, μόνο για το σύμφωνο που κανείς σώφρων άνθρωπος δεν έχει αντίρρηση», προσθέτει ο κ. Βαλλιανάτος.
Πάντως, όλοι περιμένουν κάποια στιγμή πως η τροπολογία θα περάσει, αργά ή γρήγορα.
«Δε νομίζω ότι μπορεί να κάνει και κάτι άλλο», λέει ο Γρ. Βαλλιανάτος.
«Τώρα που έχει αναλάβει και την προεδρία της Ένωσης, όλα τα μάτια είναι στραμμένα πάνω της. Αυτό συνήθως είναι μοχλός πίεσης για να επισπεύσει τα πράγματα», προσθέτει η Andrea Gillbert.
Ο Γιάννης Πανούσης, πάντως, θεωρεί πως το θέμα πλέον έχει περάσει στα χέρια του πρωθυπουργού:
«Νομίζω ότι πρέπει να βγει μπροστά ο κ. Σαμαράς για να δώσει μια και καλή τέλος σ' αυτό το θέμα. Γιατί όσο ασκούνται πιέσεις στους βουλευτές, τόσο το θέμα θα καθυστερεί».
Εξάλλου, «σε μια κοινωνία που καταρρέει, το να δημιουργείς νόμιμους δεσμούς μεταξύ ανθρώπων αποτελεί ανάσα υποστήριξης», όπως λέει και ο Μιχάλης.